Платеното оборудване на  АЕЦ Белене на стойност 1,3 милиарда лева

...
Платеното оборудване на  АЕЦ Белене на стойност 1,3 милиарда лева
Коментари Харесай

Борисов с нова идея за платеното оборудване за АЕЦ Белене

Платеното съоръжение на  АЕЦ " Белене " на стойност 1,3 милиарда лв. за АЕЦ „ Белене “ ще може да се употребява за седми реактор на АЕЦ „ Козлодуй “. Такава концепция показа министър председателят Бойко Борисов, който се срещна през днешния ден с изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов.

Министър-председателят е поздравил екипа на атомната ни централа с днешното присъединение на България към Агенцията за нуклеарна сила на Организацията за икономическо съдействие и развиване, оповестиха от пресслужбата на кабинета. " След извеждането на старите реактори, доста значимо е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на " Козлодуй " за още 10 години ", е отбелязал министър председателят Борисов. Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй "  е припомнил, че на 7 декември 2020 година е почнала работа по изследване на опциите за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка 2 на АЕЦ " Козлодуй " откакто през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на плана.
Според експертните отчети стопански, екологично и механически е допустимо оборудването, планувано за АЕЦ " Белене ", да се употребява за нова мощ на " Козлодуй ", е било маркирано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на плана на площадка 2 на АЕЦ " Козлодуй " във връзка с налагащите се разбори са привлечени и интернационалните специалисти. По думите му новата мощ ще работи на хибриден принцип, съобщи БНР.  „ Седми реактор означава платените от България над 1 милиард и 300 милиона лв. за тези реактори, с оборудването на седми реактор, с диверсификация на нуклеарното гориво, с нова турбина „ Арабела “ и с очертания и електронно ръководство също, да не изреждам компаниите. Мисля, че този хибрид, за който ни дават рекомендации, ще реши въпроса “, споделил министър председателят съгласно националното радио.   " Активно се работи по тематиката и ще очаквам отчет от министъра на енергетиката още в границите на утрешното съвещание на държавното управление ", допълнил Борисов.
Действията на държавното управление в атзи област са водени от опциите за съкращаване на излъчванията от парникови газове и понижаваме на зависимостта от импорт на енергийни запаси по най-благоприятен и конкурентноспособен метод, в подтекста на задачата на Европейски Съюз за климатична индиферентност до 2050 година и целите на Европейската зелена договорка, прецизирал още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР